App Store: Google följer Apples nya sekretessregler

App Store: Google följer Apples nya sekretessregler

Google bekräftade onsdagen den 6 januari att det verkligen kommer att spela spelet och följa de nya konfidentialitetsreglerna för App Store som införts av Apple, i strid med spekulationerna från en del av den amerikanska tekniska pressen.

Dessa regler, som trädde i kraft den 8 december, kräver att tredjepartsutvecklare (men även Apple själv) anger för varje applikation som publiceras i App Store hur användarnas personuppgifter samlas in och hur de används. .

En artikel av en amerikansk affärstidning som handlar om teknik spekulerade måndagen den 5 januari att Google skulle bli irriterad av de nya integritetsskyddsåtgärder som införts av Cupertino. Enligt tidningen skulle Mountain View till och med ha dragit fötterna genom att trycka tillbaka uppdateringarna av sina applikationer på Apple App Store, och vägrar att uppfylla skyldigheten till insyn i datainsamlingen.

Som rapporterats på onsdag skulle detta inte vara fallet och en Mountain View-talesman bekräftade till och med att företaget arbetade för att lägga till de konfidentialitetsetiketter som krävs av Apple till arken i alla applikationer i sin stora katalog tillgänglig App Store.

App Store, ett dilemma för datafreakar

Google har klippt rykten, det är inte längre användbart att spekulera. Det verkar emellertid uppenbart att efterlevnaden av tekniska giganter som Google eller Amazon, som inte har uppdaterat sin applikation i App Store med konfidentialitetsetiketten, är en väldigt taggig fråga.

Särskilt för Google, vars hörnsten i sin affärsmodell, reklam, är ultraberoende av de personuppgifter som teknikjätten samlar in. Det kan därför tyckas konstigt att Google, som påpekades i sin första artikel, inte har uppdaterat de flesta av sina applikationer i App Store sedan 7 december, dagen innan ikraftträdandet av nya sekretessregler.

Som en påminnelse klassificeras informationen som varje utvecklare måste självdeklarera för varje applikation i tre huvudkategorier, i ordning efter betydelse när det gäller spårning:

data som används för att spåra dig data relaterade till dig data som inte är relaterade till dig

Så här ser de berömda “App Store” -etiketterna på datainsamling ut, här för Facebook iOS-appen. / © NextPit

Men man kan mycket lätt undanröja dessa misstankar genom att anse att Gafam, så rik på resurser som det är, behöver tid för att följa de nya bestämmelserna i App Store i vederbörlig form. Och som vi påminner om är december månad ändå en allmänt mjuk månad som talar.

App Store stängde i år från 23 till 27 december 2020 som en del av sin årliga “paus”. Google utövar också en “kodfrysning” och stoppar publiceringen av uppdateringar bland annat från 11 december till början av januari för att undvika eventuella kraschar av sina tjänster och produkter medan många av sina anställda har ledighet.

Hur som helst, deadline den 8 december har redan passerat och Google har officiellt förklarat att de förbereder sig för efterlevnad. Nästa uppdateringar av sina applikationer i App Store måste därför ge nödvändig information om insamling och användning av personuppgifter om sina användare … hos Apple. Synd, eller hur?