Apple ger efter för Facebook, slappnar av App Store-policyerna

Apple ger efter för Facebook, slappnar av App Store-policyerna

Sedan den senaste tvisten mellan Epic Games och Apple är återkommande 30-procentsregel för App Store-köp återigen ett hett ämne. Apple ger nu, men på ett begränsat sätt.

Apple kräver vanligtvis en 15-30% andel av utvecklarna som erbjuder betalda appar eller tjänster i App Store. Förutom de växande undantagen från denna regel finns det nu en annan punkt där människor kan hålla denna del för sig själva.

Enligt Facebook och Apple har enats om betalningar för online-evenemang. Företag och skapare kommer att kunna acceptera betalningar utanför App Store tack vare detta nya undantag.

Facebook kan till exempel använda Facebook Pay för att sälja biljetter till dessa evenemang. Den aktuella hälsokrisen anges som anledningen till denna lättnad från Apples politik. Genom att ta bort avgifterna måste de berörda företagen och skaparna befrias.

Apple får inte 30%, med undantag

Som skrivet igen påverkar denna förändring inte bara Facebook utan även andra utvecklare, som Airbnb eller ClassPass. Dock är speltillverkare återigen kvar.

I förhandlingarna mellan Facebook och Apple var socialmediejätten tvungen att göra denna eftergift för att åtminstone få fördelen för andra företag. Apples nya undantag är också giltigt fram till slutet av 2020 – varefter de vanliga 30% kommer att gälla igen.

Facebook hade varit i strid med Apple förra månaden efter att ha tillkännagett en ny funktion för dessa onlineevenemang. Det nya erbjudandet gör det möjligt för skapare att tjäna pengar på betalda evenemang. Dessa evenemang kan till exempel vara virtuella matlagningskurser eller träningskurser.

“Spelmakare” bör använda sina egna verktyg för att skapa sina evenemang. Vid köp i appar i iOS kommer 30% av deras intäkter fortfarande att gå till Apple.