Denna webbläsartillägg sammanfattar och klassificerar villkoren för Facebook, Apple eller Amazon

Denna webbläsartillägg sammanfattar och klassificerar villkoren för Facebook, Apple eller Amazon

Webbläsartillägget “ToS; DR” förklarar krig mot obegripliga servicevillkor som avsiktligt är skrivna för små och är lika långa som en bok. Tjänsten sammanfattar automatiskt villkoren för Facebook, Amazon och andra och utvärderar bestämmelserna baserat på cookies, spårning och andra relevanta sektioner för sekretess.

Namnet “ToS; DR” står för “Servicevillkor; läste inte” och är en hänvisning till det vanliga internetuttrycket “tl; dr”, vilket betyder “för länge, läste inte” , Jag har inte läst). Som utvecklarna skriver på sin hemsida är detta exakt problemet med villkoren för de flesta webbtjänster.

De villkor som du måste godkänna innan du använder tjänsten är bara för långa och för komplicerade. Och ändå innehåller de viktig information, särskilt om dataskydd och användarrättigheter.

Som utvecklarna indikerar i ett Reddit-inlägg arbetar mer än 17 500 volontärer för närvarande på projektet. Systemet för utvärdering av användningsvillkoren baseras på punkter som själva är uppdelade i fyra delpunkter. En bra punkt är positiv, en neutral punkt logiskt neutral, en dålig punkt dålig och en så kallad blockeringspunkt mycket dålig. ToS; DR-gruppen lägger till dessa punkter och kategoriserar tjänsterna i flera klasser.

Som en indikation kan du se i vilken klass en tjänst finns. Plattformen erbjuder också en mer detaljerad översikt över de olika punkterna, alltid med detaljerad information via musen över. DuckDuckGo-sökmotorn klassificeras till exempel i klass A och tillhör därför tjänster som inte spårar användardata, inte kräver registrering och inte lagrar besökares IP-adresser heller. YouTube är däremot i klass E, eftersom videoplattformen bland annat kräver åtkomst till din webbhistorik.

Tillägget är tyvärr inte tillgängligt på mobilen

Om du går till startsidan för ToS; DR (se ovan) kan du bläddra igenom alla tjänster på din smartphone eller PC och ta reda på om klasserna och de olika punkterna i användningsvillkoren. Tillägget är tillgängligt på Chrome, Firefox, Safari, Opera och Edge.

Eftersom analyserna utförs av användarna är emellertid inte all information tillgänglig för varje tjänst. Du kan dock bidra till projektet själv eller se i detalj vem som lagt till vilken information vid vilken tidpunkt.

apple tosdr

Apple faller i klass D. / © ToS; DR / skärmdump: NextPit

Om du använder webbläsarna Google Chrome, Firefox, Safari, Opera eller Edge på din dator kan du också installera det gratis tillägget. Tyvärr stöder inte mobilversionerna av de nämnda webbläsarna förlängningar just nu och därför har du inte fördelen att villkoren automatiskt sammanfattas när du loggar in. På din mobil måste du därför återvända till huvudsidan och söka efter tjänsten manuellt.

Problemet kvarstår att du inte kan använda tjänsterna om du vägrar användarvillkoren. Men åtminstone kommer du att förstå de rättigheter som tjänsten ger din enhet och ditt liv, och du kan vara försiktig därefter.