Honor and Qualcomm: Rykten om ett partnerskap kan förändra allt utom …

Honor and Qualcomm: Rykten om ett partnerskap kan förändra allt utom ...

Honor och Qualcomm har förnyat sitt partnerskap för leverans av chipsets från den kinesiska tillverkaren. Rykten kommer från källor inom Honor som kan förändra allt för varumärket, just sålt av Huawei för att få det att undgå amerikanska sanktioner. Men det finns en stor MEN.

Huawei sålde sitt Honor-undermärke i november 2020, under effekterna av det amerikanska embargot mot det och dess dotterbolag. Strax efter försäljningen cirkulerade redan rykten om att Qualcomm och det nyligen ”oberoende” varumärket Honor diskuterade för ett partnerskap.

Ett viktigt samarbete för Honor, som förklarade sin ambition att producera inte mindre än 100 miljoner smartphones 2021. Men särskilt för sina avancerade modeller förblev Honor beroende av Huaweis egenutvecklade Kirin SoCs. Han var därför tvungen att hitta en ny leverantör.

De kinesiska ekonomiska medierna (motsvarande Financial Times i Kina, det största finansiella mediekonglomeratet i landet), rapporterade onsdagen den 6 januari från källor inom Honor att partnerskapet verkligen skulle vara tillbaka på bordet.

Men det mest intressanta är att media fortsätter med att förklara att Qualcomm inte skulle behöva godkännande från USA för att återuppta sitt samarbete med Honor. Eftersom varumärket inte längre är knutet till Huawei finns det inte längre i den berömda “Entity List” där Huawei fortfarande dyker upp och som förbjuder amerikanska teknikföretag att samarbeta med den kinesiska jätten.

Om Qualcomm inte behöver godkännande, hur är det med Google?

Om denna information stämmer är den helt enkelt enorm för Honor och branschen i allmänhet. När jag säger enormt menar jag när det gäller konsekvenser. Eftersom Qualcomm inte behöver något godkännande eller tilldelning av någon licens utfärdad av Washington, vad hindrar Google från att återuppta diskussionerna med Honor?

Om detta rykte bekräftas kunde vi inte bara se ett Honor-flaggskepp landa på marknaden med en Snapdragon 888 SoC 2021 utan också med GMS (Google Mobile Services). Varken Honor eller Qualcomm har ännu officiellt kommenterat dessa rykten. Men det är inte det enda problemet.

Den verkliga fångsten är att det inte finns någon garanti för att Honor effektivt är immun mot eventuella amerikanska sanktioner, även med Huawei utanför. Sedan försäljningen har Honor tillhört ett konsortium som heter Shenzhen Zhixin New Information Technology och består av cirka 30 aktieägare.

Huawei har faktiskt förklarat att de inte har något engagemang i detta konsortium. “När försäljningen är klar kommer Huawei inte att inneha några aktier eller delta i någon lednings- eller beslutsaktivitet i det nya företaget Honor”, sa den kinesiska jätten i ett uttalande den 17 november.

Men, som förklaras i en artikel daterad samma dag, ser det nämnda konsortiet som Honor nu är knutet till att majoriteten av sina aktier innehas av Shenzhen Smart City Development Group. Detta företag, förklarar, är själv kopplat till Shenzhen SASAC (State-owned Assets Supervision and Administration Commission).

Denna kinesiska kommission för administration och tillsyn av offentliga tillgångar är därför en offentlig myndighet som ansvarar för tillsynen över kinesiska offentliga företag i Shenzhen, under direkt kontroll av Peking, därför. En viktig detalj som kan spela trick på Honor.

Så ingenting görs. Och om Honor / Qualcomm-duon officiellt beslutar, genom att bekräfta dessa rykten, förblir tillverkarens framtid inte helt fri från en amerikansk reaktion.