Rykten om en prisvärd Samsung Galaxy Z Flip 3, jag kan inte tro det!

Rykten om en prisvärd Samsung Galaxy Z Flip 3, jag kan inte tro det!

Modellnamnet på den framtida Samsung Galaxy Z Flip 3 skulle ha läckt ut tisdagen den 29 december. Det här namnet skulle göra det möjligt att hävda att den sydkoreanska jättens nästa hopfällbara clamshell-smartphone kan vara billigare genom att hoppa över 5G och förlora sin status som ett ultra premium-flaggskepp.

Den holländska dedikerade Samsung-webbplatsen har enligt uppgift upptäckt modellnamnet på nästa Samsung Galaxy Z Flip 3: SM-720F. Genom att dekryptera komponenterna i detta nummer skulle det vara möjligt att extrapolera på positioneringen av den framtida vikbara smarttelefonen från Samsung på marknaden.

Således indikerar “F” i slutet av namnet ursprungligen att det handlar om en internationell modell, mer exakt avsedd för Europa. Data som i slutändan är av liten betydelse, till skillnad från Galaxy S och Note, är Samsungs Z Fold och Z Flip utrustade med en Qualcomm Snapdragon SoC och inte Exynos, inte ens i Europa.

Men närvaron av denna berömda “F” skulle också, enligt och alla tekniska webbplatser som tagit informationen, bekräfta att Samsung Galaxy Z Flip 3 skulle kringgå 5G. Enligt webbplatsen har Samsungs 5G-varianter alla bokstaven “B” i slutet av sitt namn.

I vilket fall som helst skulle denna exakta modell, SM-720F, endast vara en 4G / LTE-version. Vad föreslår läckarna att Z Flip 3 skulle vara logiskt billigare och inte ens vara ett flaggskepp strängt taget.

En mellanklass Samsung Galaxy Z Flip 3, verkligen?

Personligen är jag fortfarande lite skeptisk till dessa avkodningar av Da Vinci-koden av Robert Langdons of tech. Jag har kollat ​​och modellnamnen på Samsung Galaxy Z Flip (SM-700F) och Z Flip 5G (SM-707B) i Europa verkar bekräfta denna teori om en 4G-variant för Z Flip 3.

Men i absoluta termer säger ingenting att hela Z Flip-sortimentet, det för vikbara clamshell-smartphones, är tänkt att vara billigare och icke-5G. Samsung kunde helt enkelt erbjuda en mer prisvärd och mindre ambitiös 4G-variant tillsammans med en “normal” och ultra high-end Z Flip 3 5G.

Den sydkoreanska jätten håller på att göra en justering i sin avancerade katalog med den gradvisa sammanslagningen mellan Galaxy S och Galaxy Note-serien, även om 2021 borde vara ett övergångsår där line-up skulle förbli ganska klassiskt.

Samsung Galaxy Z Flip 5G som släpptes i juli 2020 inkluderar Snapdragon 865 och kostar 1500 euro. / © AndroidPIT

Men Z-serien, Samsungs hopfällbara sortiment, är utan tvekan den som tillverkaren kommer att fokusera mest på under de kommande månaderna och åren. Tillsammans med de traditionella flaggskepp som Galaxy S, kommer Galaxy Z Fold / Flip att vara en av de två pelarna i Samsungs avancerade katalog.

Jag ser verkligen inte att tillverkaren släpper en hopfällbar smartphone i mellanklassen 2021. Det är alldeles för tidigt. Men det är sant att frånvaron av 5G kan vara en källa till viss optimism. Faktum är att de senaste avancerade SoC: erna från Qualcomm generellt integrerade i Galaxy Z Fold / Flip har ett 5G-modem. Faktum är att sedan 2020 har nästan alla SoC: er, avancerade eller inte, 5G-kompatibilitet som standard.

På Galaxy S20s var endast europeiska modeller utrustade med Exynos 990-chip tillgängliga i endast 4G-version. Snapdragon 865-varianterna kan inte klara sig utan 5G eftersom Qualcomm har tvingat på sitt 5G X55-modem trots att det senare inte är integrerat i chipsetet. Och Galaxy Z Flip först av namnet var nöjd med Snapdragon 855+ utan X55-modemet.

Är formfaktorn värt ljuset?

Om Samsung Galaxy Z Flip 3, eller en av dess varianter, effektivt hoppar över 5G, kan vi därför ha rätt till en Snapdragon 855+ SoC från förra året. En “helt föråldrad” processor om man är en efterföljare av marknadsföråldring som tillverkare och teknikpressen ålägger.

Logiskt sett kunde Samsung inte sälja en smartphone med en 2019 SoC som flaggskepp till 1500 euro, priset på den tidigare Galaxy Z Flip. Vilken avvikelse när det gäller kvalitet / prisförhållande! Mer allvarligt är Snapdragon 855+ fortfarande mycket konkurrenskraftig 2020 och beter sig, i termer av råprestanda, som en Snapdragon 765G.

För de 90% av användarna med traditionell användning som inte går längre än att surfa på nätet, konsultera sociala nätverk, video- och musikströmning och lanseringen av vissa mobila minispel skulle effekten på användarupplevelsen vara omärklig. Vi behöver inte Snapdragon 865 eller 888 i absoluta termer, än mindre 5G för tillfället.

Men det är obestridligt att Samsung nödvändigtvis bör gå med på en prissänkning. Genom att sporta 5G som en helig försäljningsargument och innovation har tillverkare skjutit sig i foten. Att släppa en avancerad smartphone som inte är 5G-klar 2020 och sedan 2021 är helt “har varit.”

Å andra sidan släpper man en avancerad “has-been” -telefon som hävdar att det är en mellanklassmodell, billigare och avsedd att demokratisera en teknik som tidigare var otillgänglig för vanliga människor, saker går bättre.

NextPit Samsung Galaxy Z Fold 2-faldig skärm

Andra rykten pekar på en “prisvärd” Galaxy Z Fold 2021, jag tror inte heller. / © NextPit

Vad jag menar med det är att en hopfällbar smartphone som är mindre tekniskt ambitiös men säljs för mindre skulle vara ett av de första tecknen på denna nedåtgående avrinning som har förväntats sedan lanseringen av den första Galaxy Z Fold. Ett sätt att låta fler användare skaffa en hopfällbar smartphone utan att behöva betala mer än en minimilön.

Personligen tycker jag att den unika formfaktorn och den innovativa användarupplevelsen som medföljer det verkligen är värt det. Jag älskade Z Fold 2 och berömde det i min recension. Men jag vet för ett faktum att jag aldrig kunde köpa mig en så dyr smartphone. Och jag skulle vara beredd att hantera några mindre tekniska eftergifter för att få tag på denna mer prisvärda, mindre off-ground-teknik.

Och ärligt talat, att behöva nöja mig med en avancerad Snapdragon 855+ SoC från 2019 och utan 5G verkar för mig vara ett mer än acceptabelt offer … förutsatt att smarttelefonen går under 1000 euro. Och det är där jag vaknar. Jag ser inget parallellt universum där Samsung skulle sälja en hopfällbar smartphone för mindre än 1000 dollar 2021.

Det är fortfarande för tidigt. Om Samsung Galaxy Z Flip 3 enligt min mening och enligt denna läcka kan vara billigare med en 4G-variant, måste vi vänta åtminstone ytterligare ett år eller två innan vi har en riktigt prisvärd hopfällbar smartphone på marknaden.