Samsung föreställer sig en motoriserad extern skärm för att dölja selfie-kameran

Samsung föreställer sig en motoriserad extern skärm för att dölja selfie-kameran

Efter Oppo, Xiaomi och ZTE är det Samsungs tur att intressera sig för “under display” -teknologi. Ett patent som lämnats in av tillverkaren och läckt ut tisdagen den 29 december visar sin ursprungliga lösning för att dölja selfie-kameran under skärmen på sin smartphone.

Patentet, läckt ut av den specialiserade nederländska webbplatsen, lämnades in den 19 juni 2020 till WIPO, World Intellectual Property Office. Från informationen och bilderna i patentet har LetsGoDigital producerat en serie animerade illustrationer som visar en Samsung-smartphone med en dubbel fotomodul vars kamera och LED-blixt är osynliga när de inte används. . För detta har Samsung utvecklat en mycket sofistikerad mekanism.

En motoriserad mellanskärm för att dölja selfie-kameran utan att förlora kvaliteten

Konkret har skärmen ett transparent område, centrerat längst upp på panelen, där “Infinity-O” -stämpeln i allmänhet finns. En andra skärm, även kallad en sub-display (sub-display) av identisk icke-transparent kvalitet, placeras under det transparenta området. Direkt nedan är en främre fotomodul integrerad med en dubbel sensor och en LED-blixt.

Hittills är inget överraskande. På Oppo, Xiaomi och ZTE använder den främre kameran under skärmen också en liten OLED-skärm som kan bli transparent, så att den främre kameran som är gömd nedan kan se igenom. Det är av den anledningen som skärmen är pixelerad på den främre kamerans nivå, dess kvalitet är lägre för att möjliggöra transparens.

Men där Samsung vill avhjälpa dessa kvalitetsproblem kopplade till underskärmen är att motorisera den senare så att underskärmen kan flyttas mekaniskt i förhållande till det transparenta området. Det fungerar som en popup-mekanism som kan röra sig upp och ner för att rikta selfie-kameran med underskärmen och det genomskinliga området, som visas nedan av.

Samsung smartphone selfie kamera

Samsungs lösning är en kompromiss mellan en pop-up selfie-kamera och en kamera permanent gömd under skärmen. / © LetsGoDigital

Om underskärmen ligger under det transparenta området kan den användas för att visa innehåll, till exempel tid och batteristatus. Så snart underskärmen inte längre är under det transparenta området visas kamerasystemet. Selfie-kameran är därför inte permanent gömd under huvudskärmen.

Samsung har valt en mellanväg för tekniken som beskrivs i detta patent, en slags hybrid mellan pop-up-kameror som gick ur mode så fort de dök upp och kamerorna som verkligen var gömda under skärmen som den här. från ZTE men som lider av dålig kvalitet.

Såsom förklaras så snart selfie-kameran aktiveras rör sig underskärmen nedåt och låter kameran peka nässpetsen utan hinder genom det transparenta området för att fånga foto- och videoinspelningar utan kvalitet.

Det transparenta området på skärmen kan också flyttas från vänster till höger så att endast en del av den främre fotomodulen förblir synlig. Det är inte alltid nödvändigt att hela fotomodulen är synlig. Om du bara vill låsa upp smarttelefonen via ansiktsigenkänning behövs bara 3D-sensorn, inte vidvinkeln eller LED-blixt.

Smarttelefonen kan därför enligt detta patent automatiskt justera i vilken riktning man ska flytta det transparenta området. Men användaren kan också utlösa denna rörelse manuellt. På enhetens högra sida läggs till ytterligare funktionalitet i strömbrytaren för att styra underskärmens rörelse.

En beröringskänslig sub-skärm kompatibel med S-Pen

Dessutom är underskärmen utrustad med en beröringssensor så att användaren också kan använda denna extra skärm med fingret. Genom att dubbeltrycka eller dra sensorn kan du manuellt utlösa skärmrörelser.

Samsung smartphone sub display

Det genomskinliga området på Samsung-underskärmen kan fungera som en multifunktionsknapp tack vare dess beröringsyta. / © LetsGoDigital

Nämner också att underskärmen kan visa aviseringar eller larm. Till exempel, om användaren får ett meddelande eller ett e-postmeddelande, visas motsvarande ikon i underskärmen. Genom att klicka på den visas meddelandemenyn eller e-postprogrammet på den stora skärmen.

Slutligen indikerar patentet att skärmen också kan användas med en Samsung S Pen. Vi kan därför säga att den här funktionen, om den materialiseras, kan se dagens ljus på mer avancerade smartphones från tillverkaren eftersom Galaxy S21 och Galaxy Z Fold 3 antas stödja den berömda pennan.

Naturligtvis förblir vi i det rena och hårda hypotetiska. Personligen ser jag inte Samsung testa en sådan innovativ funktion men framför allt så komplicerad och riskabel på ett av dess framtida flaggskepp som Galaxy S22. Från minnet verkar det till exempel för mig att den första Samsung-smarttelefonen som bäddade in Inifity-O-kännetecknet var Galaxy A8, en mellanklassmodell.

Kanske kan den sydkoreanska jätten experimentera med sin kompromiss för en selfie-kamera under skärmen på en av dess framtida prisvärda smartphones. Men därifrån för att se funktionen landa på marknaden 2021 tror jag inte riktigt på det. Vad tror du?